Arbatos
Arbatų nauda kartais yra pernelyg nuvertinama. Įvairios vaistažolės pasižymi labai skirtingais privalumais, todėl gali padėti kovojant su peršalimu, virškinimo sutrikimais ir kitomis ligomis. Žinoma, renkantis tinkamą arbatą labai svarbu atsižvelgti į Jus kamuojančias problemas. Kita vertus, nepamirškite retkarčiais naudoti papildomų priemonių, kurios gali paskaninti gėrimą ir suteikti naudos – imbiero, citrinos, medaus.
Arbatos / arbata – į ką atsižvelgti renkantis?
Įvairios arbatos / arbata gali pasižymėti labai skirtingomis savybėmis. Taigi, į ką atsižvelgti renkantis svarbiausia? Jeigu norite birios rūšinės arbatos, atkreipkite dėmesį į pačių lapelių išvaizdą. Šių vaizdas turėtų būti kuo vientisesnis. Kita vertus, renkantis kai kurių rūšių arbatas taip pat svarbi jų kilmės šalis. Kodėl? Na, kokybiškam gėrimui itin svarbus tinkamas dirvožemis ir klimato sąlygos. Tai ypač aktualu tuomet, kai kalbame apie žalią arba juodą arbatas. Kita vertus, nepamirškite pamėginti pajusti gėrimo aromato. Šviežioms arbatoms dažnai būdingas kiek ryškesnis kvapas. Visgi, su laiku šis natūraliai silpnėja. Žinoma, daugeliui žmonių ne ką mažiau svarbus ir arbatos skonis. Taigi, atsižvelkite į Jums tinkamą variantą. Kita vertus, nepamirškite, jog įvairių arbatų mišiniai gali būti itin naudingi sveikatai. Tad, jeigu šio gėrimo ieškote būtent dėl tokių priežasčių, atidžiai pasirinkite Jums tinkamą variantą, atsižvelgdami į kamuojančias problemas.
Matcha arbata – kaip išsirinkti?
Matcha arbata visame pasaulyje populiarėja vis labiau. Labai dažnai ji yra pristatoma kaip kavos alternatyva. Matcha yra gaminama sumalant žaliosios arbatos lapelius į smulkius miltelius. Vėliau šie supilami į karštą vandenį. Visgi, mačos arbata gali būti skirstoma į skirtingas rūšis. Taigi – kaip išsirinkti tinkamą variantą? Egzistuoja klasikinė, ceremoninė ir kulinarinė matcha. Pradėkime nuo pirmojo varianto. Klasikinė matcha yra gaminama iš aukščiausios kokybės lapelių. Ją galima naudoti ne tik kaip gėrimą, tačiau taip pat ir įvairių patiekalų gamybai. Tuo tarpu, ceremoninė matcha yra gaminama iš jauniausių ir švelniausių žaliosios arbatos augalo lapelių. Be to, prieš skinant bent kelias savaites jie kruopščiai saugomi nuo saulės. Dėl šios priežasties lapuose padidėja chlorofilo ir aminorūgščių kiekis. Tokia arbata pasižymi švelniu skoniu bei kremine tekstūra. Įprastai ji naudojama tradicinėse japonų ceremonijose. Kulinarinė matcha yra gaminama iš senesnių arbatos lapelių. Įprastai toks variantas pasižymi kiek žemesne kaina ir kartesniu skoniu. Šią matchą galima naudoti kokteilių, desertų bei panašių patiekalų gamybai.
Arbatos rinkiniai
Skirtingi arbatos rinkiniai gali padėti tvarkytis su įvairiomis sveikatos problemomis. Visgi, viskas priklauso nuo to, kokias žoleles pasirinksite. Daugelis žmonių arbatas ypač mėgsta kaip gydomąją priemonę peršalus. Tokiu atveju, pravartu pasirinkti čiobrelius, liepžiedžius, juoduosius serbentus. Šios arbatžolės pasižymi peršalimą gydančiomis ir imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis. Kita vertus, ieškantiems raminančio poveikio labiausiai tiks ramunėlės ir melisos. Jeigu norite sumažinti uždegimą – pasirinkite pipirmėtę. Kokybiškos arbatžoles taip pat gali pagelbėti tiems, kurie susiduria su didele nervine įtampa. Be to, tinkamai parinkta arbata gerina virškinimo sistemos veiklą. Taigi, kaip galite matyti, privalumų gausu. Belieka pasirinkti Jums tinkamą variantą.
Arbatos ruošimo patarimai
Norint mėgautis išties kokybiška arbata svarbu tinkamai ją paruošti. Pavyzdžiui, vandenį reikėtų virinti tik vieną kartą. Be to, daugelis žmonių deda pernelyg daug arbatos. Visgi, vienam puodeliui įprastai pakanka nubraukto arbatinio šaukštelio žolelių. Svarbu paminėti, kad geriausia šiuo gėrimu mėgautis tuomet, kai jis nebėra deginančiai karštas. Kita vertus, nemažai pavienių taisyklių galioja atsižvelgiant į tai, kokios rūšies arbatžoles pasirinksite. Pavyzdžiui, nerekomenduojama gerti atvėsusios juodosios arbatos. O štai žaliosios nereikėtų plikyti pilnai verdančiu vandeniu, mat gėrimas apkars. Žinoma, atsižvelgiant į Jums patinkantį skonį arba kamuojančias problemas, arbatą galima pagardinti papildomai. Tam tinka medus, imbieras, cinamonas ir panašūs produktai.
Kmynų arbata
Vienarūšės arbatos taip pat gali būti be galo naudingos. Vienu iš dažniausių pasirinkimų vis dar išlieka kmynai. Šie pasižymi išties didele privalumų gausa. Pavyzdžiui, kmynų arbata dažnai naudojama susidūrus su virškinimo sutrikimais. Ji gali sumažinti pykinimą, palengvinti vidurių pūtimą ir viduriavimą. Be to, kmynas yra viena iš vaistažolių, padedančių kovoti su gastroezofaginio refliukso liga. Kita vertus, tokia arbata neretai pasirenkama ir peršalus. Teigiama, kad kmynai efektyviai palengvina atsikosėjimą. Be to, jie pasižymi antiseptinėmis savybėmis, todėl padeda gydyti kvėpavimo takų sutrikimus. Kmyno sėklos gali būti dedamos į gerklės skalavimo priemones sergant laringitu. Kita vertus, tokia arbata tiks ir tiems, kurie susiduria su miego sutrikimais arba nuovargiu. Kmynai yra laikomi viena iš geriausių priemonių, mažinant menstruacijų skausmus ir dieglius. Be to, šioje arbatoje esantis kalis išties naudingas širdies veiklai. Kmynuose taip pat gausu geležies, todėl jie praverčia sergantiems mažakraujyste. Taigi, kaip galite matyti, privalumų gausu. Belieka jais pasinaudoti.
Medetkų arbata
Medetkų arbata taip pat pasižymi didele privalumų gausa. Jos sudėtyje gausu organinių rūgščių, mikroelementų, flavonoidų ir įvairių priešuždegiminių medžiagų. Ši arbata labai tinka skrandžio sutrikimams gydyti. Dažniausiai ji geriama susidūrus su dvylikapirštės žarnos opalige. Kita vertus, medetkų arbata gali būti naudojama ir siekiant sumažinti menstruacijų sukeliamą skausmą. Be to, ši efektyviai naikina kai kurias bakterijas, pavyzdžiui, streptokokus. Medetkos taip pat skatina audinių regeneraciją ir aktyvina kraujotaką. Teigiama, kad jos tinka įvairiems odos pažeidimams gydyti. Tokia arbata naudinga ir tiems, kurie nori pagerinti širdies arba tulžies pūslės veiklą. Taigi, medetkomis pasilepinti bent retkarčiais pravartu praktiškai kiekvienam žmogui.
Ramunėlių arbata
Ramunėlių arbata išlieka vienu iš dažniausių pasirinkimų įvairaus amžiaus žmonių tarpe. Stebinti tai neturėtų – ši pasižymi didele privalumų gausa. Ramunėlių žiedai yra populiarūs dėl savo priešuždegiminių, antimikrobinių ir regeneracinių savybių. Visų pirma, tokia arbata skatina prakaitavimą, todėl labai tinka kepenų ligoms gydyti (veikia kaip tulžį varanti priemonė). Be to, ramunėlės gerina miego kokybę ir padeda atsipalaiduoti. Šią arbatą taip pat pravartu gerti susidūrus su peršalimu. Kita vertus, ji naudinga ir vyraujant virškinamojo trakto negalavimams. Ramunėlės gali atpalaiduoti žarnyno spazmus, dujų kaupimąsi, sumažinti viduriavimą. Be to, jos tinka gastrito, refliukso, opų gydymui. Teigiama, kad ramunėlės taip pat gali sumažinti sąnarių skausmą. Kita vertus, įvairūs jų nuovirai yra naudojami dantų bei išorinių odos pažeidimų gydymui.
Pelyno arbata
Pelynas yra itin mylimas liaudies medicinoje. Teigiama, kad tokia arbata naudinga tiems, kurie susiduria su virškinimo sutrikimais, kepenų ir tulžies pūslės ligomis, parazitais. Pelynas taip pat gali pagerinti apetitą bei prisidėti prie organizmo valymo. Jo sudėtyje išties gausu naudingų medžiagų. Tai – kartumynas, flavonoidai, karatinoidai, gintaro rūgštis, karotinas, kalis, kalcis, vitaminai B, C ir K. Svarbu paminėti, jog ši arbata tinka tikrai ne visiems. Daugeliui žmonių gali nepatikti kartus jos skonis. Visgi, norint maksimalaus efekto, pelyno arbatą rekomenduojama gerti nesaldintą. Kita vertus, jeigu skonis Jums yra itin nepriimtinas, į gėrimą galite įmaišyti šiek tiek džiovintų pipirmėčių.